Er is een hoofdlijnenakkoord met veel goeds voor de boeren. Maar voor punten zoals afbouw derogatie moet "Brussel" wel eerst akkoord zijn. Onduidelijkheid is een factor waar de agrarische sector al decennialang mee moet omgaan, zo liet het vaste goede weer dit jaar ook op zich wachten. Inmiddels is de eerste maaisnede al grotendeels aan de kant en zit de maïs er ook alweer deels in, maar vast weer is ver te zoeken.

Mestoverschot is de grootste acute uitdaging voor de veehouders op dit moment. Er is momenteel geen perspectief op een snelle oplossing voor de idioot hoge afzetkosten voor dierlijke mest. Dan te bedenken dat er in Europa ook gebieden zijn met grote mest tekorten. Voor de langere termijn zijn er, naast al het (voorlopig) goede nieuws uit Den Haag, ook uitdagingen zoals bodemdaling en kwaliteit oppervlaktewater.  

Als ondernemer is het in al deze onduidelijkheid wel tijd voor een plan. Hetgeen voor u kan betekenen dat stoppen met boeren in de huidige vorm een weloverwogen en goed besluit is. Voor de ander is goed nadenken over alle factoren die uiteindelijk bepalen of er sprake is van een duurzame en houdbare bedrijfsvoering van groot belang. Belangrijk is dat het een meer evenwichtige manier van ondernemen zal zijn, zonder plezier te verliezen in gewoon "lekker boeren". Daar hoort ook een goede opbrengt bij voor de gewassen, zuivel en vlees. Maar dat begrijpen de consumenten inmiddels wel, toch?

 

Planbatenheffing

De overheid is al langer op zoek naar belastinggeld over vermogen, kosten vallen soms hoger uit bij onze rijksoverheid en dan is een extra belasting op (landbouw)grond een uitkomst. In maart van dit jaar was een meerderheid van de Tweede Kamer dan ook vóór de invoering van de "planbatenheffing"

De motivatie van minister De Jonge is dat het de woningbouw gaat versnellen en grondspeculatie voorkomt. In het kort zou de gemeente dus bij de wijziging van de agrarische bestemming naar een lucratievere bestemming de grondeigenaar gaan belasten zodat de winst op de grond voor een groot deel door de gemeente kan worden gebruikt om bijvoorbeeld goedkope sociale woningen te bouwen en voor de aanleg van de infrastructuur. 

Voor uw grond kansen kan dit betekenen dat vroeg schakelen kansrijker is geworden, zeker als de grond in box 3 zit. Wij kunnen voor u een maatwerkadvies maken en samen een goede strategie bepalen. Mocht dit leiden tot snellere stappen, dan kennen wij de koper. 

 

 


Johan Schep
Telefoonnummer: 0182 38 30 38
Mail: j.schep@schep.nl


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.> Terug naar het overzicht