Nederland heeft nog altijd te maken met een markt waarin regelmatig agrarische ondernemingen worden stopgezet, overgedragen of verkocht. In bepaalde gevallen krijgt de ondernemer dan te maken met stakingswinst. Dit is een wettelijke verrekening dit plaats moet vinden. In geval van een stakingswinst berekening wordt in samenspraak met de koper en eventueel makelaar de juiste prijs bepaald. En daaraan zitten nogal wat regels verbonden.

Wat is stakingswinst?

Allereerst nog even kort wat stakingswinst eigenlijk is en wanneer dit van toepassing is. Agrarisch ondernemers krijgen te maken met de stakingswinst regelingen wanneer een onderneming, die onder de inkomstenbelasting valt, wordt beëindigd - gestaakt - of overgedragen. De stakingswinst zelf betreft het verschil tussen de (fiscale) boekwaarde en de werkelijke waarde, verminderd met de stakingsaftrek.

Fiscaal afrekenen

Op de site van de Belastingdienst staat te lezen dat de stakingswinst progressief (oplopend tarief) wordt belast in Box 1 van de inkomstenbelastingtabel. Dat houdt in dat u over het verschil tussen de fiscale boekwaarde en de werkelijke waarde van de onderneming op het moment van de overdracht of bedrijfsbeëindiging belasting moet betalen.

Agrarisch bedrijf

Bij agrarische objecten gelden er voor bepaling van de stakingswinst een aantal aftrekposten. Zo geldt de landbouwvrijstelling voor (cultuur)grond en de MKB-vrijstelling van maximaal veertien procent. Daarnaast is er een vooraf vastgestelde stakingsaftrek die kan oplopen tot maximaal € 3.630 euro.

Naast aftrekposten zijn er ook financiële posten die bijgeteld dienen te worden bij het opmaken van de stakingswinst. Hieronder valt onder meer de oudedagsreserve uit het agrarische bedrijf. Ook dienen de privé-onttrekkingen gespecificeerd te worden.

Taxaties

Bij het stopzetten van een agrarisch bedrijf komen ook vaak agrarische gebouwen vrij. Schep Makelaars kan daarbij fungeren als taxateur én als (bedrijfs)adviseur. Naast de waardebepaling is het ook mogelijk om met ons te kijken naar herinvestering om de betreffende gelden als geconserveerd inkomen aan te laten merken. Neem gerust contact op met één van onze adviseurs om te kijken wat wij kunnen betekenen als u te maken heeft of krijgt met stakingswinst.

Vragen over stakingswinst? Neem gerust contact met ons op voor een oriënterend gesprek over uw persoonlijke situatie.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.> Terug naar het overzicht